İSG Ve İşyeri Dezenfeksiyonu

İSG Ve İşyeri Dezenfeksiyonu

01.01.1970
260

İşyeri Dezenfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya çapında Koronavirüs (COVID-19) salgını, insanların, evlerini ve işyerlerini potansiyel kirlenmeye karşı korumak için çabalamalarına neden oldu. İşyerlerinin dezenfeksiyona verdiği önem sayesinde hastalığın Türkiye’de yayılması önemli ölçüde önlenebilir.

 

Koronavirüs, özellikle sinsi olduğu için hızla yayıldı. Uzun günler yüzeylerde hayatta kalabiliyor ve bu da dezenfeksiyonun önemini ortaya çıkarıyor.

 

Ancak maalesef, işyeri sahiplerinin ve yöneticilerinin profesyonel dezenfeksiyon hizmetleri hakkında bilmedikleri çok şey var. Yöntem Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Çzöüm Merkezi (  OSGB ) olarak, en önemli sorularınızdan bazılarını bu blog yazısında yanıtlamayı umuyoruz.

 

Her işveren, çalışanlarının her birine, ölüm ya da ciddi fiziksel zarara neden olabilecek tanınmış tehlikelerden arındırılmış bir işyeri sağlamalıdır.

 

T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede belirtildiği üzere; “işyerlerinde yüzeylerin, ekipmanın ve çalışma ortamının diğer öğelerinin rutin olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi dahil olmak üzere düzenli temizlik uygulamaları sürdürülmelidir. Çalışma alanları, lavabo, tuvalet, banyo, merdiven korkulukları, musluk ve yemekhaneler, yatakhaneler, dinlenme alanları, giyinme/soyunma odaları, kapı, turnike gibi ortak kullanım alanlarında hijyen şartlarına uyulmalıdır.“

 

İŞYERLERİNDE KORONAVİRÜSE (COVID-19) KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER (PDF)

 

Koronavirüs’ün işyerlerindeki etkilerini minimuma indirgeyebilmek için yayınlanan tüm İSG yönetmeliklerine ve tedbirlerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

 

İşyeri Dezenfekte Nasıl Yapılır?

Koronavirüs, virüsü taşıyan bir maddeye dokunduktan sonra gözlerinize, burnunuza veya ağzına dokunduğunuzda yayılır. Çünkü virüs mukoza yoluyla da vücuda girer. Enfekte bir kişinin öksürük veya hapşırma neticesinde çıkardığı damlacıklar ( solunum sekresyonları ) havada belirli bir mesafeye kadar hareket eder. Bir kişi, gözlerine, ağzına veya burnuna dokunmadan önce bu damlacıkların bulunduğu bir yüzeye dokunarak enfekte olabilir. İşyerinin dezenfekte edilmesi enfekte yüzeylerden virüs bulaşmasını önler.

 

İşyerinizdeki yüzeylerde birçok mikrop ve virüs bulunur. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde tüm çalışma yüzeylerinizi temiz tutmanız önemlidir. Düzenli olarak dezenfekte edilmesi gereken çalışma yüzeyleri arasında çalışma ekipmanları, sık dokunulan yüzeyler bulunur. İşyeri dezenfekte edilirken kullanılan dezenfektanın etkili  olduğundan, güvenli olduğundan, kimyasala ait MSDS Güvenlik Bilgi Formu ( Material Safety Data Sheet ) bulunduğundan, insan sağlığı, hayvan sağlığı, ekipmanlar ve yüzeylere zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.

 

Yalnızca kullanılan dezenfektan maddenin yeterliliği değil, buna ilave olarak mutlaka dezenfektasyon işlemini gerçekleştirecek olan ekibin / uygulayıcıların da yeterliliği hayati derecede önemlidir.

Hangi yüzeye / malzemeye, ne kadar süreyle, hangi miktarda, hangi tür dezenfektanın, nasıl uygulanması gerektiği konusunda eğitimler almış, bu konudaki yeterlilikleri sertifikalandırılmış bir ekip tarafından bu işlemin yapılması şarttır.

 

Lütfen uygulamalarınız öncesinde hem kullanılacak kimyasallar hem de uygulayıcı ekip için bu belgeleri özellikle talep ediniz ve inceleyiniz. Bunlardan herhangi biri eksik ise, yaptıracağınız uygulama kesinlikle fayda yerine, çok daha fazla zarar getirecektir.   

 

Dezenfekte Etmeden Önce Kirli Alanlar Neden Temizlenmelidir?

Dezenfektasyon işleminden önce kirli yüzeylerin temizlenmesi, dezenfektanın daha etkili çalışmasını sağlar. Bir toz, kir veya yağ tabakası varsa, bu, yüzey ile dezenfektan arasında, dezenfektanın yüzey yüzündeki mikroorganizmaları yok etmesini veya etkisiz hale getirmesini engelleyen bir bariyer oluşturur.

 

İşyerimi Ne Zaman Dezenfekte Etmeliyim?

İşyerinde dezenfeksiyon hizmetlerine ihtiyaç duyulan birçok durum vardır ve COVID-19 salgını kesinlikle bunlardan biridir. Önleyici tedbirler kapsamında, sık temas edilen yüzeyler ve ekipmanlar (masalar, sandalyeler, kapı kolları, merdiven korkulukları, banyolar, tuvaletler, ytakhaneler, asansör tuş takımları, ortak kullanılan faks, fotokopi makinası, klavye, mouse gibi ofis malzemeleri, kartlı geçiş sitemleri, turnikeler, atm tuş ve ekranları, servisler vb. ) öncelikli olmak üzere, tüm çalışma alanlarının, tesisinizin dezenfekte edilmesi çok önemlidir.

 

İşyeri Dezenfekte Fiyatları

Tabii ki, çoğu hizmette olduğu gibi, işyeri dezenfekte fiyatları da konuma ve dezenfekte edilecek alanın büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Ayrıca tesisin türüne ve potansiyel riske de bağlı olabilir. İşyeri dezenfekte fiyatları ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Covid-19 ile ilgili İSG dökümanlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Ek-1 Covid-19 Temel Çalışma Kılavuzu

Ek-2 Covid-19 Önlem Rehberi-ADEP

Ek-3 Covid-19 Risk Değerlendirme Dokümanı

Ek-4 Covid-19 Acil Durum Eylem Planı_Örnek_1

Ek-5 Covid-19 Acil Durum Eylem Planı_Örnek_2

Ek-6 Covid-19 Acil Durum Eylem Planı_Örnek_3

Ek-7 Covid-19 Uygulama Kontrol Listesi

Ek-8 Uzman_Covid-19 Uygulama Kontrol Listesi

Ek-9 Covid-19 İş Kazası Meslek Hast İnceleme

Ek-10 Genege_İSGGM_1

Ek-11 Genelge_İSGGM_2

Ek-12 Genelge_Covid-19 Tedbirleri

Ek-13 Genelge_Şantiye Önlemleri

Ek-14 Genelge_Yapı İşleri Covid-19 Broşür

Ek-15 Genelge_Yapı İşleri Kontrol Listesi

Ek-16 Hıfzısıhha Kurul Kararı_1

Ek-17 Hıfzısıhha Kurul Kararı_2

Ek-18 Halk Sağlığı GM COVID-19 Rehberi

Ek-19 Genelge_Ateş Ölçüm formu

Ek-20 Genelge_WC, Banyo Temizlik Formu

Ek-21 Genelge_Yemekhane Temizlik Formu

Ek-22 Banka Gorevlileri_Covid19_Brosur_Genelge

Ek-23 Banka Banko Gorevlileri_Kontrollistesi_Covid19_Genelge

Ek-24 Unlumamuller_Covid19_Brosur_Genelge

Ek-25 Unlumamuller_Kontrollistesi_Covid19_Genelge

Ek-26 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı_Genelge

Ek-27 Genelge_Atık_Toplama_Kontrol_Listesi

Ek-28 Genelge_Çagri Merkezi-Covid19-Brosur

Ek-29 Genelge_Çagri Merkezleri Kontrol Listesi

Ek-30 Genelge_Market-Covid19-Brosur

Ek-31 Genelge_Kargo-Covid19-Brosur

Ek-32 Genelge_Eczane-Covid19-Brosur

Ek-33 Genelge_ akaryakit_lpg_brosur_20200417

Ek-34 Genelge_ lpg_akaryakit-_kontrol_listesi_-20200417

Ek-35 Genelge_ guvenlik_gorevlileri_covid-19_brosur_20200418

Ek-36 Genelge_ guvenlik_gorevlileri_kontrol_listesi_20200418

Hashtag

Yorumlar


no record
Yorum eklemek için lütfen giriş yapınız.

Benzer Blog Yazıları